Referuar të dhënave të komisionerëve (Komisioni i Pavarur i Kualifikimit – KPK) rezulton se në vendimmarrjet e vitit 2018, komisionerët kanë pasur raporte të ndryshme vendimmarrëse midis rasteve të konfirmimit dhe të shkarkimit nga funksioni. Kuotat e konfirmimit në detyrë variojnë nga 50% në 64% të rasteve për secilin komisioner, kurse kuotat e shkarkimit nga funksioni variojnë nga 36% në 65% për listën e komisionerëve. Në total përqindja e vlerësimeve pozitive dhe negative për subjektet e rivlerësimit ka diferencë 10% në favor të vendimmarrjeve konfirmuese, 55% me 45%. Lidhur me vendimmarrjen e secilit komisioner, rezulton se dy komisionerë nuk kanë diferencë në vlerësimet për konfirmim ose shkarkim, (Bekteshi dhe Sanxhaktari). Diferencën më të lartë e ka komisionerja Çiftja me 30%…
Gjithçka mbi reformën në drejtësi gjatë 2018, vettingu, ligjet, vendimet, institucionet e reja, cilësia e KPK-së dhe bilanci i komisionerëve, ankimimet dhe roli i KPA, përgjegjësitë e Kuvendit dhe qeverisë, partive dhe publikut, - raporti më i ri i ISP mund të lexohet/shkarkohet duke klikuar këtu.
Merkure, 26 Dhjetor 2018 14:16

ISP: Rezultatet e Vettingut 2018

Viti i parë i vettingut: - nga 77 subjekte të rivlerësimit (duke hequr nga lista ata që kanë dhënë dorëheqje) rezulton se 35 ose 45% e tyre janë shkarkuar, 42 ose 55% e tyre janë konfirmuar në detyrë. Prej 42 rasteve të konfirmimit, 13 subjekte ose 31% e numrit janë ankimuar nga Komisioneri Publik në Kolegjin e Apelimit, 29 subjekte ose 69% e tyre nuk janë ankimuar. Asnjë rast shkarkimi nga KPK nuk është ankimuar nga KP dhe se vetëm 5 nga 13 rastet e animimit kanë qenë rekomandime të ONM. Për secilën nga kategoritë ka pasur e ka debate, - nëse hetimi e gjykimi kanë qenë me të njëjtat standarde, nëse duheshin ankimuar edhe raste të tjera të subjekteve…
Tre denoncime nga qytetarët vendosën në vështirësi drejtuesen e Prokurorisë së Beratit, Eloida Goxhi gjatë zhvillimit të seancës dëgjimore të martën në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit. Pavarësisht se verifikimi i pasurisë dhe i pastërtisë së figurës rezultuan pa probleme, ankesat e qytetarëve kanë ngritur pikëpyetje mbi aftësitë profesionale të prokurores Goxhi. Në çeljen e seancës dëgjimore, relatorja e çështjes, Suela Zhegu bëri me dije se rivlerësimi i prokurores Eloida Goxhi është kryer për të tre kriteret: atë të deklarimit të pasurisë, pastërtisë së figurës dhe profesionalizimit. Lidhur me deklarimin e pasurisë,  Zhegu tha se Inspektoriati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive e Konfliktit të Interesit, ILDKPKI, ka depozituar një raport pozitiv për subjektin. Komisioni e ka bazuar…
Tryeze e Rrumbullaket: “Monitorimi i Ecurisë së Procesit për Ngritjen e Strukturës së Posaçme dhe Gjykatave të Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar”Qendra për Studimin e Demokracisë dhe Qeverisjes, në kuadër të projektit “Forcimi i informimit dhe pjesmarrjes së publikut në zbatimin e reformës në drejtësi nëpërmjet monitorimit, vlerësimit dhe komunikimit të procesit të ngritjes dhe funksionimit të institucioneve për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar”, mbështetur nga Fondacioni Shoqëria e Hapur për Shqipërinë, do të prezantojë e diskutojë Raportin I të Monitorimit. Prezantimi i gjetjeve dhe rekomandimeve të Raportit ka si qëllim të ofrojë një përshkrim sa më të qartë të proceseve ligjore për krijimin e Gjykatave kundër korrupsionit dhe krimit të organizuardhe SPAK, si dhe të…
Albanian Rule of Law Center, në kuadër të projektit të saj “Qytetarët kundër Korrupsionit në Drejtësi”, projekt i financuar nga Fondacioni Shoqeria e Hapur per Shqiperine , organizoi me datë 14 dhjetor 2018, ora 12.00, në Hotel “Koçibeli”, në Korçë, tryezen e rumbullaket me fokus “Qytetarin aktiv në luftën kundër korrupsionit në drejtësi dhe kushtet e mekanizmat e nevojshëm për vendosjen e një bashkëpunimi midis qytetarëve dhe institucioneve ligjzbatuese”. Të pranishem në këtë aktivitet ishin Zv. Drejtori i Policise se Qarkut Korce, Zv. Kryetarja e Bashkise,perfaqesues të shoqërisë civile, gazetarë, studentë të universitetit “Fan S. Noli”. ARLC-ja, beson fortë në nevojën e zbatimit të reformës në sistemin e drejtësisë, si një domosdoshmëri për të siguruar një sistem gjyqësor të pavarur, profesional dhe…
Kolegji i Posaçëm i Apelimit i udhëhequr nga Ardian Hajrdari si kryesues, Luan Daci relator dhe gjyqtaret Albana Shtylla, Rezarta Schuez dhe Natasha Mulaj mbajti të mërkurën seancën dëgjimore, për ankimin e Komisionerit Publik kundër konfirmimit në detyrë të kreut të Gjykatës Kushtetuese, Bashkim Dedja. Gjatë parashtrimit të mbrojtjes përpara Kolegjit, Dedja dhe avokati i tij Maksim Haxhia kundërshtuan ankimin dhe  akuzuan Komisionerin Publik, Darjel Sina se ishte në konflikt interesi, kishte përdorur standarde të dyfishte dhe ishte treguar dashakeq. “Zotëria është skualifikuar nga gara si kandidat për Gjykatën e Strasburgut në vitin 2016 dhe unë kam votuar kundër tij,” tha Dedja, pasi shpjegoi se kishte qenë pjesë e komisionit përzgjedhës të kandidaturave. Sina e kundërshtoi akuzën e gjyqtarit duke…
Mbledhja e Përgjithshme e Gjyqtarëve dhe Mbledhja e Përgjithshme e Prokurorëve zgjodhën në datat 11 dhe 12 Dhjetor 6 anëtarët gjyqtarë dhe 6 anëtarët prokurorë, të cilët do të jenë pjesë e Këshillit të Lartë Gjyqësor (KLGJ) dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP). Ndërkohë që anëtarët jo-gjyqtarë dhe jo-prokurorë u zgjodhën në shkurt të këtij viti, zgjedhja e anëtarëve gjyqtarë dhe prokurorë, finalizoi konstituimin e këtyre dy Këshillave, të cilët duhet të zhvillojnë mbledhjen e parë jo më vonë se 3 ditë nga data e zgjedhjes së të gjithë anëtarëve si dhe të zgjedhin Kryetarin dhe Zëvendëskryetarin e tyre.Megjithëse krijimi i KLGJ dhe KLP është hapi më pozitiv dhe i nevojshëm për ti hapur rrugë emërimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve…
Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) në vazhdimësi ka ndarë gjetjet e monitorimit të seancave dëgjimore me gjyqtarët dhe prokurorët të cilët janë subjekt i vettingut. Bashkëpunimi i publikut dhe transparenca e procesit karshi publikut është një nga komponentët më të rëndësishëm të vettingut. KShH ju fton të njiheni me skedën e monitorimit të vëzhguesve të KShH-së për subjektin Z. Besnik Cani, Prokuror në Prokurorinë e Elbasanit, kandidat për Këshillin e Lartë të Prokurorisë. Klikoni linkun më poshtë për të parë gjetjet paraprake.http://www.ahc.org.al/…/…/2018/12/Fact-Sheet_Besnik-Cani.pdfKy monitorim u realizua në kuadër të projektit nr.2 “Për të rritur transparencën, gjithëpërfshirjen dhe përgjegjshmërinë në procesin e Vettingut”– projekt i mbështetur financiarisht nga Fondacioni për Shoqërinë e Hapur Shqipëri (OSFA) dhe zbatuar nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit.