NGA AFRIM KRASNIQI Reforma në drejtësi (zyrtarisht) vijon të jetë krye-tema për zhvillimet në Shqipëri dhe për Shqipërinë. Procesi krijoi pritshmëri të mëdha dhe u lexua si revolucion i dytë më të rëndësishëm pas viteve ’90. Reforma ndryshon tërësisht strukturën e vjetër të sistemit të drejtësisë, ri-shpërndan kompetenca dhe përgjegjësi, ndryshon sistemin e emërimit dhe të kontrollit, por mbi të gjitha, ka në thelbin e saj mekanizmin e vetingut, - unik për nga përmasat, thellësia, baza ligjore e kushtetuese dhe praktika. A do jetë reformë e suksesshme? A do të përmbushë pritshmëritë? A kemi dakordësi mbi vendimmarrjet e deritanishme? A po shohim që të korruptuarit dhe të paaftët po largohen nga sistemi? A po e ndikon politika vettingun? Cilat do…
Merkure, 23 Janar 2019 15:41

CSDG: SPAK Info nr.2

Megjithëse Këshilli i Lartë Gjyqësor (KLGJ) vendosi nisjen e procedurave për caktimin e përkohshëm të gjyqtarëve pranë Gjykatave të Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, ky proces nuk ka përfunduar ende. Ndërkohë deri tani KPK ka përfunduar procesin e rivlerësimit për vetëm dy gjyqtarë të Gjykatave të Krimeve të Rënda. Emërimi i gjyqtarëve në Gjykatat e Posaçme duhet të përfundojë brenda 2 muajve nga krijimi i KLGJ-së, që do të thotë se ky proces duhet të ndodhë brenda muajit shkurt, kohë në të cilën duhet të fillojë edhe ushtrimi i kompetencave të Gjykatës së Shkallës së Parë dhe Gjykatës së Apelit kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Ende në proces është edhe ngritja e Prokurorisë së Posaçme. Megjithëse mbeten…
Drejtuesja e komanduar e Prokurorisë së Krimeve të Rënda, Donika Prela do të përballet të martën në seancë dëgjimore me Komisionin e Pavarur të Kualifikimit. Procesi i vetingut për Prelën është kryer nga trupa gjykuese e drejtuar nga Roland Ilia, Olsi Komici dhe Valbona Sanxhaktari. Donika Prela ka kryer studimet për drejtësi në vitet 1995-1999 si dhe Shkollën e Magjistraturës në vitet 1999-2002. Ajo ka punuar si prokurore pranë Prokurorisë së Durrësit prej më shumë se 15 vitesh, ku ka drejtuar edhe Task-Forcën kundër krimit të organizuar apo seksionin për hetimin e krimit ekonomik-financiar. Në maj 2018, Prela u komandua në krye të Prokurorisë së Krimeve të Rënda. Prokurorja e Përgjithshme, Arta Marku e motivoi komandimin e saj me “përshpejtimin…
Eksperti ligjor i ISP prof. Ervin Karamuco ne Vizion Plus mbi reformen ne drejtesi dhe gjetjet kryesore te monitorimit nga ISP. Reforma ne drejtesi nuk eshte vetem vettingu por shume me e gjere sesa kaq. Vettingu duhet te jete vetem fillimi. Raporti me te i aktoreve kryesore politike eshte me shume perfitues e abuzues sesa konstruktiv   
Komiteti Shqiptar i Helsinkit (KShH) në vazhdimësi ka ndarë gjetjet e monitorimit të seancave dëgjimore me gjyqtarët dhe prokurorët të cilët janë subjekt i vettingut. Bashkëpunimi i publikut dhe transparenca e procesit karshi publikut është një nga komponentët më të rëndësishëm të vettingut. KShH ju fton të njiheni me skedën e monitorimit të vëzhguesve të KShH-së për subjektin Z. Adrian Shega, Ish-këshilltar ligjor, në Gjykatën e Lartë/ Kandidat për magjistrat. Klikoni linkun më poshtë për të parë gjetjet paraprake. http://www.ahc.org.al/wp-content/uploads/2019/01/Fact-Sheet_Adrian-Shega.pdf  Ky monitorim u realizua në kuadër të projektit nr.2 “Për të rritur transparencën, gjithëpërfshirjen dhe përgjegjshmërinë në procesin e Vettingut”– projekt i mbështetur financiarisht nga Fondacioni për Shoqërinë e Hapur Shqipëri (OSFA) dhe zbatuar nga Komiteti Shqiptar i Helsinkit.
Gentian Jahjolli, ndihmës ligjor pranë Gjykatës së Lartë u përball të martën në seancë dëgjimore përballë Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, ku u prezantuan gjetjet për të tre kriteret e vetingut. Trupa gjyqësore kryesohej nga Firdes Shuli, me relatore Etleda Çiftja dhe anëtare Pamela Qirko. Gentian Jahjolli është bërë subjekt i deklarimit të pasurisë në vitin 2011, pas emërimit si drejtor i marrëveshjeve në Ministrinë e Brendshme. Më parë, Jahjolli ka punuar edhe si inspektor në Ministrinë e Drejtësisë. Në mars të vitit 2014, ai është emëruar ndihmës ligjor në Gjykatën e Lartë, detyrë të cilën e kryen edhe sot. Ai është angazhuar gjithashtu në mësimdhënie në një universitet privat si dhe ka kryer doktoraturën në universitetin La Sapienza në…
Merkure, 09 Janar 2019 15:04

CSDG - SPAK info nr.1

Konstitutimi i Këshillit të Lartë Gjyqësor (KLGJ) dhe Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP), shënon fillimin e një faze më të avancuar të procesit të ngritjes së Gjykatave dhe Strukturës së Posaçme kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Ndër hapat e parë që dy Këshillat duhet të marrin janë emërimi i gjyqtarëve në Gjykatat e Posaçme dhe prokurorëve në Prokurorinë e Posaçme. Sipas parashikimeve ligjore këto procese duhet të realizohen brenda dy muajve. Megjithatë, kalimi i procesit të rivlerësimit dhe kufizimi i lirisë pesonale për gjyqtarët dhe prokurorët përbëjnë një nga sfidat në drejtim të respektimit të afateve ligjore të përcaktuara për ngritjen e Gjykatave të Posaçme dhe SPAK. SPAK Info synon të informojë mbi zhvillimet periodike dhe hapat e…
Reforma në Drejtësi “thërret” sërish dialogun politik KLP dhe KLGJ janë krijuar. Të gjithë presin zgjedhjen e Prokurorit të Përgjithshëm për ta çliruar institucionin nga “përkohshmëria”. Por institucionet e reja janë në ngërç në marrëdhëniet mes tyre, pasi është Gjykata Kushtetuese që është shkrirë dhe nevojiten vendime të saj për të çliruar disa kompetenca të këtyre organeve. Ekspertët tharrësin sërish për ndihmë “dialogun” politik për të miratuar ligje që do të bënin të mundur zgjidhjen e ngërcit. Dosjeri televiziv i mëposhtëm është një skaner i qartë i asaj që po ndodh aktualisht me Reformën në Drejtësi dhe nevojat që duhen adresuar. Projekti “Qytetarët për Drejtësi”, është një përpjekje për të informuar qytetarët për hapat dhe problemet me të cilat ndeshet…
Kuvendi organizoi hedhjen e shortit për KED më 7 dhjetor 2018. Dy kandidaturat e Gjykatës Kushtetuese ishin problematike, - një kandidat në proces vettingu në Kolegjin e Apelimit (u shkarkua një javë më pas), dhe kandidatura e dytë një anëtare e Gjykatës Kushtetuese me mandat të përfunduar dhe njëherësh kandidate për një post tjetër të lartë, kryetare në KLSH. Nga Gjykata e Lartë gjithashtu pati një të zgjedhur, njëherësh edhe kandidat për Gjykatën Kushtetuese dhe një zëvendësues, njëherësh kandidat tashmë i zgjedhur në KLGJ. Nga Prokuroria e Përgjithshme pati vetëm një kandidat, pa zëvendësim, Prokuroria aktuale e Përgjithshme. E njëjta situatë u paraqit edhe nga prokurorët e apelit, me vetëm një kandidat dhe pa zëvendësues. Pjesa më e madhe e…